Szklerózis multiplex

A központi idegrendszert támadó egyik leggyakoribb betegség tünetei számtalan más egészségügyi problémára utalhatnak, ezért a diagnózis felállítása nem könnyű.

A szklerózis multiplex (SM) kialakulásáról még nincsenek pontos információi a szakembereknek, lefolyása kiszámíthatatlan, súlyossága változhat, világszerte mintegy egymillió embert érint.

Idegrendszeri panaszai és tünetei szerteágazók, az orvosok gyakran nem ismerik fel a betegséget az első tünetek jelentkezésekor. Lassan súlyosbodik, viszonylag egészséges szakaszok és hirtelen állapotromlások váltják egymást.

Autoimmun folyamatok

A betegség során a szervezetben autoimmun folyamatok indulnak be, eredményeként a védekező-rendszer antitesteket termel, amelyek gyulladást keltenek, és károsítják az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolatát, a mielinhüvelyt. Mivel az agy és a gerincvelő bármely részén megjelenhet a demielinizáció, a tünetek az érintett területtől függnek. Az izmokat ellátó idegpályák demielinizációja mozgászavarokat (motoros tünetek), míg az érzeteket szállító pályák érzészavarokat (szenzoros tünetek) okoznak.

A szklerózis multiplex tünetei

A leggyakoribb tünetek között említhető az izomgyengeség vagy izommerevség (spaszticitás), zsibbadás vagy érzéketlenség akár több végtagban, amely jellegzetesen a testnek csak az egyik, alsó vagy felső felét érinti, járászavar, egyensúlyvesztés, részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás, elektromos sokk-szerű érzés, hőérzékenység, fáradékonyság, elkent beszéd, kognitív nehézségek, vizelési és székelési zavarok, szexuális problémák, depresszió.

További gyakori szimptóma a karokban, a lábakban, a törzsön és az arcon kialakuló sajátos érzések, a kéz vagy a láb ügyességének és erejének elvesztése, korai tünet lehet az enyhe érzelmi vagy szellemi változás. Általában 20 és 40 éves kor között jelentkeznek a tünetek, illetve a nőket gyakrabban sújtja, mint a férfiakat. Egyetlen vizsgálat nem elegendő, de több laboratóriumi teszt különbséget tud tenni a szklerózis multiplex és más, hasonló tüneteket okozó betegségek között.


close