E. coli fertőzés

Az Escherichia coli, vagy kólibaktérium egy, az ember bélrendszerében előforduló ártalmatlan, sőt hasznos baktérium, ami bizonyos esetekben azonban veszélyes megbetegedéseket is okozhat.

Az E.coli a születés után néhány nappal már megtelepszik a csecsemő szervezetében, és onnantól a bélflóra egyensúlyának fenntartásában játszik fontos szerepet. Viszont a bélrendszerből kikerülve, más szervekben gyulladást okozhat, illetve patogén törzsei erős hasmenéses tüneteket produkálnak. A betegség főként víz vagy élelmiszerek útján kerül a szervezetbe, de előfordulhat, hogy emberről emberre is terjed.

E. coli fertőzés tünetei

A bélrendszerben előforduló betegség tünete a hasmenés, ami egészen enyhétől – nem toxikus baktérium esetén – a véres, nyákos székletürítésig terjedhet, ha toxintermelő típusról van szó. Az intenzív hasmenés következménye, hogy a test só és folyadékháztartása felborul és fellép a kiszáradás veszélye. Ez a baktériumfertőzés kisgyermekek, illetve idősebb emberek esetében sokkal veszélyesebb.
A bélrendszeren kívüli megbetegedések egyik leggyakoribb formája, főleg nők esetében a húgyúti fertőzés, mivel a végbélből a baktériumok könnyedén eljutnak a húgycsőbe és az ottani környezet kedvez a szaporodásuknak.

E. coli fertőzés kezelése

Az enyhébb lefolyású hasmenésnél fontos a kiszáradás megelőzése és az elektrolit pótlás, valamint a tünetek csökkentése székletfogókkal. Egyes esetekben, ha a hasmenés nem múlik el, akkor antibiotikum kúrára is szükség lehet. A toxintermelő baktériumok esetében mindenképpen kórházi kezelésre van szükség. A nem bélrendszeri fertőzés esetén mindenképpen antibiotikum-kúrával szabadulhatunk meg a betegségtől.

A betegség megelőzésében fontos szerepet játszik a rendszeres kézmosás és az élelmiszerek gondos tisztítása fogyasztás előtt.


close