Antibiotikum szedése

Antibiotikumok szedése baktériumok által okozott fertőzések kezelésében valamint megelőzésében indokolt. Az antibiotikum kezelés minden esetben csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett folytatható.

A továbbiakban bővebben olvashat a bakteriális fertőzés tüneteiről, illetve az antibiotikum szedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Az orvos mikor gondol bakteriális fertőzésre?

Bakteriális fertőzés gyanúja áll fenn

 • elhúzódó magas láz
 • gennyes orrváladékozás
 • gennyes szemváladékozás
 • fülfájás, torokfájás
 • erőteljes köhögés, gennyes köpetürítés
 • csípő vizelet
 • bűzös, nyálkás, esetenként vért is tartalmazó híg székletürítés esetén.

Ezek az arc és orr-melléküreg gyulladás, mandulagyulladás, középfülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya-gyulladás, vesemedence illetve egyéb húgyúti fertőzés, gyomor-bélhurut tünetei.

Az antibiotikum kezelés

Antibiotikum kezelés szigorúan csak orvos által javasolható. Az antibiotikumok vényköteles gyógyszerek! Az előírt antibiotikumot megfelelő adagban és ideig kell szedni. Súlyos fertőzés esetén nem elegendő szájon keresztüli kezelés, ilyenkor a gyógyszert izomba vagy vénába juttatott injekción keresztül adják be.

A kezelőorvos a diagnózis pillanatában a kórokozót „pontosan” nem ismeri, azonban ismeri az adott betegséget leggyakrabban okozó baktériumokat. A terápiás választás ebben az esetben a feltételezhető kórokozó(k) ismert antibiotikum-érzékenysége alapján történik (empirikus antibiotikum terápia). A gyógyszer bevétele előtt szükséges megfelelő mintavétel (testváladék, vér), a terápia pedig a közben kitenyésztett kórokozó érzékenysége alapján, szükség esetén módosítható (célzott antibiotikum kezelés).

Fontos, hogy megfelelő adagban és ideig kell szedni az antibiotikumokat, hiszen ellenkező esetben a kórokozó ellenállóvá (rezisztenssé) válik a gyógyszerrel szemben, így a beteg nem gyógyul meg vagy a betegség makacsabb formában kiújul.

Megelőzés antibiotikummal

Antibiotikum profilaxis (megelőzés) célja, hogy bakteriális fertőzés ne alakuljon ki. Indokolt, ha az adott betegnél a fertőzés kialakulásának valószínűsége nagy (immunhiány) vagy ha a következményei súlyosak lehetnek (veleszületett szívhiba), súlyos fertőzésben szenvedő beteggel történt találkozás esetén (agyhártyagyulladás).

Antibiotikum kezelést javasolt probiotikummal kiegészíteni, mivel ilyenkor nemcsak a kórokozó baktériumok pusztulnak el, hanem a jótékony bélbaktériumok is, hasmenést okozva.

Fontos tudnivalók röviden

 • Ha elkezdtük, akkor az antibiotikum kúrát végig kell szedni!
 • Az orvos által javasolt adagban kell bevenni, gyógyszertől függően étkezés előtt/után!
 • A megszokottól bővebb folyadékbevitel ajánlott!
 • Antibiotikum mellé probiotikum szedése javasolt!

close