Antibiotikum terhesség alatt

Antibiotikum terhesség alatt történő szedése csak és kizárólag orvosi utasításra, orvosi felügyelet mellett történhet!

Mikor javasolt antibiotikum terhesség alatt?

Amennyiben a várandós édesanyának makacs, magas lázzal, szervezetet gyengítő vagy visszatérő (vizelet) bakteriális fertőzése van, antibiotikum szedése javasolt, hiszen néhány esetben a betegség maga nagyobb kockázati tényezőt jelent a fejlődő magzat számára, mint az antibiotikum expozíció.

Pontosan meghatározott azoknak az antibiotikumoknak a listája, amelyek biztonsággal alkalmazhatóak. A várandósság alatti gyógyszerszedés biztonságosságát befolyásolja az antibiotikum típusa, a terhességi kor (hányadik hét), a bevitt gyógyszer mennyisége és a gyógyszerszedés időtartama.

Biztonságos antibiotikum terhesség alatt

Néhány példa a biztonsággal szedhető antibiotikumokra: PCN-származékok, cefalosporinok, erythromycin. Fokozott óvatosságot igényel a trimetoprim szedése, mivel blokkolja a folsav hatását, amelyre fokozott igény van a terhességet megelőzően és a terhesség alatt is, hiányában velőcsőzáródási-rendellenesség (nyitott gerinc) alakulhat ki. Amiket kerülni kell: a streptomycin – halláskárosodást okozhat, a tetracyclinek fogfejlődési rendellenességet okozhatnak.


close