MERS-vírus

A MERS-vírust 2012-ben fedezték fel. A koronavírusok közé tartozó kórokozó súlyos fertőzést válthat ki, különösen veszélyes az általa keltett atípusos tüdőgyulladás.

A MERS-vírus a koronavírusok közé tartozik. Elnevezése az angol Middle East Respiratory Syndrome koronavírus rövidítésből származik. Magyarul ritkán, de nevezhetik Közel-keleti légúti koronavírusnak is.

A MERS-vírusfertőzés súlyos légúti megbetegedést okoz. Elsősorban atípusos tüdőgyulladást válthat ki, de veszélyességét fokozza, hogy veseelégtelenséggel és sokkal is párosulhat, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. A halálozási arány igen magas.

MERS tünetei

A tudományos rövidítéssel MERS-CoV-nak nevezett vírus fertőzése náthaszerű tünetekkel, elsősorban köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel jelentkezik, később azonban súlyos következményként léphet fel a vírusos tüdőgyulladás.

A fertőzés különösen veszélyezteti a legyengült immunrendszerű betegeket. A krónikus tüdőbetegségben, cukorbetegségben szenvedők vagy rosszindulatú daganatos betegségekkel küzdők esetében súlyosabb lefolyású lehet a MERS-fertőzés. Idősebb embereknél is nagyobb a kockázat.

Vírus megjelenése

A vírus 2012-ben jelent meg. A névből is adódik, hogy a Közel-Keleten észlelték az első előfordulásokat. Szaúd-Arábiából akkor több mint félezer megbetegedést jelentettek, és mind a mai napig ez az egyik legveszélyeztetettebb terület. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet térképein – amelyeket közvetlenül nem, de erről a linkről lehet elérni továbbkattintásokkal – jól látható, hogy 2015-ben még Dél-Koreában fordult elő nagyobb számban MERS-fertőzés, Szaúd-Arábián kívül.

Ázsia más országaiban, Európában és az USA-ban is regisztráltak MERS-eseteket. A vírusról, pontosabban újabb fertőzés megjelenéséről a WHO már említett honlapja szerint idén nyáron érkeztek a legutolsó hírek. Ekkor Dél-Koreában vettek nyilvántartásba újabb fertőzötteket. A WHO szerint Magyarországon még nem fordult elő ilyen megbetegedés.

MERS vírus terjedése

A MERS-vírus elvileg emberről emberre is terjedhet. Szaúd-Arábiában, illetve a szomszédos országokban fordul elő a megbetegedés leginkább, máshol csak akkor lépett fel, ha a fertőzöttek az Arab-félszigeten jártak, vagy olyan személlyel kerültek kapcsolatba, aki az Arab-félszigeten fertőződött meg. A vírus eredete tudományosan még nem tisztázott minden kétséget kizáróan.

MERS vírus terápáija

A MERS-vírussal szemben jelenleg nincs antivirális terápia. A fertőzötteket intenzív osztályon kezelik, szükség esetén lélegeztető gépre kapcsolják, a légzési nehézségek miatt. Ígéretes kutatások vannak ellenanyagok kidolgozására, de védőoltás még nincs a MERS ellen. A megelőzés szempontjából a legfontosabb a higiénés szabályok betartása.


close