Veszettség

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben.

E vírusfertőzés leggyakoribb formájában veszett állat harapása útján a sérült bőrfelületen keresztül a nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe. A lyssavírusok eredeti gazdaállatai a denevérek.

Veszettség ellen be nem oltott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű a betegség.

Veszettség tünetei

A betegség tünetei először levertségben, vagy izgatottságban, rossz étvágyban mutatkoznak meg. Az izgatottsági (dühöngési) szakaszban a lélegzet gyakori elakadása, fulladással fenyegető nyelési görcsök és őrjöngés jellemzőek, míg a harmadik szakaszban bénulás áll be. Az idegrendszeri tünetek kialakulása után intenzív ellátás szükséges.

Veszettség terjesztői

A veszettség terjesztésében földrészenként más-más állatfajok játszanak döntő szerepet. Magyarországon az évenkénti kötelező védőoltások bevezetésével az urbánus veszettségi forma (mely során a betegség fő terjesztői a kutyák és a macskák) megszűnt, míg az erdei veszettség (melyben a betegség fő terjesztője a vörös róka, illetve más vadon élő húsevő) a repülőgépről leszórt táplálékba rejtett orális vakcinák alkalmazásával jelentősen visszaszorult.

Veszett állat felismerése

A veszettség tünetei állatfajonként változatosak lehetnek, állatoknál megkülönböztetünk dühöngő és csendes veszettséget. A csendes veszettség során nem tapasztalható dühöngési szakasz, a bevezető stádium közvetlenül a bénulási szakaszba megy át.

A veszettség főbb tünetei: nyálzás (nyálcsorgás), lógó állkapocs, kancsalság, viselkedészavar (agresszió), kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (kő, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang, víziszony (hydrophobia, ugyanis a bénulások előtt a nyelés, amelyet reflexszerűen már a víz látványa is kiválthat, görcsös fájdalmat okoz).

A vadon élő állatokra a szokatlan szelídség jellemző, de bármilyen ingerhatásra előtörhet belőlük az agresszivitás. A veszettség szempontjából a legfertőzöttebb területnek India és a Közel-Kelet számít.


close