Vastagbélrák kockázati kalkulátor

Probiotikumokkal megelőzhető az antibiotikum okozta hasmenés

Probiotikumokkal megelőzhető az antibiotikumok okozta hasmenés, mely a széles spektrumú antibiotikum használat gyakori mellékhatása. Ezért leginkább a Clostridium difficile toxin okozta colitis a felelős, és az antibiotikumot használók legalább negyedénél jelentkezik. Háttere, hogy az antibiotikum megváltoztatja a bélflórát, mely több módon is védi a szervezetet a kórokozóktól.

Az alábbiakban az antibiotikumok alkalmazása után előforduló hasmenésről és a probiotikumok hatásmechanizmusáról olvashat részletesebben.

A probiotikumok olyan élő, nem kórokozó mikroorganizmusok, melyek természetes formában megtalálhatóak a bélrendszerben. A probiotikumoknak bizonyítottan immunerősítő tulajdonságaik vannak, mivel nem csak antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, de segítenek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is.

Sajnos azonban az antibiotikumok nem tesznek különbséget a hasznos és káros baktériumok között, így az antibiotikum terápia során a hasznos baktériumok mennyisége is csökken a szervezetben. Emiatt gyakran tapasztalható az antibiotikumhoz köthető hasmenés, melynek megakadályozására ajánlott a probiotikumok fogyasztása.

A probiotikum egészségügyi jótékony hatása attól függ, melyik probiotikus törzsről van szó. A Lactobacillus és a Bifidobaktérium törzs, valamint a Saccharomyces élesztőgomba az, mely bizonyítottan akár 60%-kal is csökkenti az antibiotikumhoz köthető hasmenést.

Lactobacillus

A Lactobacillus az egyik legismertebb probiotikus törzs. A Lactobacillus bulgaricus a felelős a tejtermékek erjesztéséért, mely végterméke a joghurt.

Az antibiotikum alkalmazásával összefüggő hasmenés elleni harcban, illetve annak megelőzésére a Lactobacillus casei és a Lactobacillus acidophilius a leghasznosabbak.

Bifidobaktérium

A Bifidobaktériumok már az egészséges csecsemők gyomrában is megtalálhatóak, és sokat segítenek a koraszülöttek fertőzéskockázatának csökkentésében is.

Mivel az antibiotikumok nagymértékben tönkreteszik a bélben található Bifidobaktérium telepeket, fontos ezek probiotikus étrend-kiegészítőkkel történő pótlása az antibiotikum terápia után.

Saccharomyces

Nem minden probiotikum baktérium. A Saccharomyces egyfajta élesztőgomba, mely bizonyítottan probiotikus tulajdonságokkal bír. Alkalmazása különösen azok számára javasolt, akik azitromicin tartalmú antibiotikumot szednek. A Saccharomyces cerevisiae, mely ismert sörélesztő, illetve a Saccharoyces bolardii egyaránt bizonyítottan hatékonyak az antibiotikum terápia miatt a belekben felszaporodó Clostridium difficile baktérium okozta visszatérő hasmenés elleni harcban.

Probiotikus élelmiszerek

A probiotikumok megtalálhatók az olyan erjesztett tejtermékekben, mint az élőflórás joghurt, kefir, író, bizonyos sajtok, de a savanyú káposzta is tartalmazza. Keresse az élőflórás vagy aktív kultúrát tartalmazó termékeket, melyek szintén segítenek az antibiotikum okozta hasmenés kezelésében.

Mérje fel vastagbélrák kockázatát!Tudta, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok?

Minden esetben figyeljen arra oda, hogy ne egyszerre vegye be az antibiotikumokat és a probiotikumokat, mert az antibiotikumok elpusztíthatják a külsőleg bevitt jótékony törzseket is, teljen el minimum három óra alkalmazásuk között.

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close